czwartek, 17 grudnia 2020

 

 

Świąteczne muffinki , które smakują niebiańsko… nikt się im nie oprze… nawet Święty Mikołaj:)

Najłatwiejsze babki w świecie

Tylko trochę się je piecze.

Trochę mąki, cukru, soli

I wymieszaj to powoli

W drugiej misie wbij dwa jajka

Olej, mleko i to cała bajka

Żeby wszystko poszło ładnie

Wczytaj się w przepisu składnię.


Przygotuj:

Specjalną foremkę do muffinek

Papilotki – papierowe foremki

Dwie miski – jedna na składniki mokre i druga na składniki suche

Składniki suche:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

Łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wymieszaj dokładnie, możesz w tym momencie dodać kakao, a uzyskasz babeczki czekoladowe.


Składniki mokre:

2 jajka

1 szklanka maślanki

½ szklanki oleju

Te składniki też wymieszaj dokładnie.

Wsyp składniki suche do mokrych (nie odwrotnie) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Muffinki nie lubią mieszania, więc zrób to jak najszybciej.

Do metalowej blaszki powsadzaj papierowe papilotki i do nich wlej babeczkową masę do ¾ wysokości foremek. Nagrzej piekarnik do 180°C i wsadź blaszkę do piekarnika na ok. 30 minut. Możesz patrzeć jak ładnie rosną i czuć wspaniały zapach, rozchodzący się po kuchni. Po upływie czasu wyciągnij blaszkę z piekarnika. Możesz poprosić o to kogoś dorosłego, bo będzie ona BAAARDZO gorąca.  Jak tylko muffinki ostygną możesz je udekorować, a przede wszystkim zjeść z apetytem.

                                                                             Smacznego

1 komentarz: