Świąteczne muffinki , które smakują niebiańsko… nikt się im nie oprze… nawet Święty Mikołaj:)
Najłatwiejsze babki w świecie
Tylko trochę się je piecze.
Trochę mąki, cukru, soli
I wymieszaj to powoli
W drugiej misie wbij dwa jajka
Olej, mleko i to cała bajka
Żeby wszystko poszło ładnie
Wczytaj się w przepisu składnię.
Przygotuj:
Specjalną foremkę do muffinek
Papilotki – papierowe foremki
Dwie miski – jedna na składniki mokre i druga na składniki suche
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wymieszaj dokładnie, możesz w tym momencie dodać kakao, a uzyskasz babeczki czekoladowe.
Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
Te składniki też wymieszaj dokładnie.
Wsyp składniki suche do mokrych (nie odwrotnie) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Muffinki nie lubią mieszania, więc zrób to jak najszybciej.
Do metalowej blaszki powsadzaj papierowe papilotki i do nich wlej babeczkową masę do ¾ wysokości foremek. Nagrzej piekarnik do 180°C i wsadź blaszkę do piekarnika na ok. 30 minut. Możesz patrzeć jak ładnie rosną i czuć wspaniały zapach, rozchodzący się po kuchni. Po upływie czasu wyciągnij blaszkę z piekarnika. Możesz poprosić o to kogoś dorosłego, bo będzie ona BAAARDZO gorąca. Jak tylko muffinki ostygną możesz je udekorować, a przede wszystkim zjeść z apetytem.
Smacznego
bardzo slotki smak swiat
OdpowiedzUsuńsuper